Viering 60 jaar Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie

Op 1 september 2024 is het precies 60 jaar geleden dat de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging startte met haar werkzaamheden bij de Nederlandse Krijgsmacht. Vijf humanistisch raadslieden: Harry Lips, Henk van Sandwijk, Dolf Soetebier, Seine van de Belt en Jan Troost begonnen in 1964 voor een proefperiode van drie jaar.

Op wereldniveau is deze start uniek te noemen omdat er nergens bij de strijdkrachten een seculiere vorm (geestelijke verzorging gebaseerd op een wereldlijke levensbeschouwing en niet op basis van een of meer goden) van geestelijke verzorging aanwezig was. Voorafgaand aan het besluit van de Nederlandse regering om de humanisten toe te laten, is er vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw door het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond een emancipatiestrijd gevoerd voor de gelijke berechtiging van buitenkerkelijken.

Jaap van Praag, een van de oprichters van het Humanistisch Verbond en jarenlang voorzitter, sprak over een kleine en een grote strijd. De kleine strijd hield in dat mensen die niet aangesloten waren bij de kerk, niet zouden worden gediscrimineerd maar dezelfde rechten en plichten zouden hebben als bijvoorbeeld Protestanten en Rooms- Katholieken. De grote strijd was gericht op een verdere doordenking en praktisering van het humanisme als een volwaardige en erkende levensbeschouwing.

Vandaag de dag kunnen we ons deze strijd voor gelijke berechtiging nog maar moeilijk voorstellen. De Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging heeft zich de afgelopen zestig jaar sterk gemaakt voor een verdere humanisering van het personeelsbeleid binnen defensie. Zo maakte zij zich sterk voor de positie van dienstplichtigen. Nog steeds heeft de dienst bijzondere aandacht voor bijvoorbeeld de positie van de LHBTIQ+ gemeenschap, de positie van vrouwelijke militairen, kinderen waarvan de ouders op uitzending zijn of zijn geweest, veteranen en Moral Injury.

In de eerste week van september vindt er een aantal bijzondere bijeenkomsten plaats. Op zondag 1 september jl. oud humanistisch geestelijke verzorger Bart Hetebrij een Koninklijke Onderscheiding voor zijn werk en inzet. Hetebrij maakte zich jaren lang sterk voor de positie van o.a. DUTCHBAT III veteranen (waarvan hij er zelf ook een is). Op donderdag 5 september a.s. is er op het Nederlands Veteraneninstituut een viering voor genodigden met lezingen, muziek en een hapje en een drankje. Op zaterdag 7 september besteedt de bekende journalist en programmamaker Coen Verbraak in het radioprogramma De Publieke Tribune van 15.00 tot 16.00 uur op NPO Radio 1 aandacht aan zestig jaar Humanistisch Geestelijke Verzorging bij defensie.

Beeld: ©Humanistische Geestelijke Verzorging / Humanistische Geestelijke Verzorging
Oud Humanistisch geestelijk verzorger Bart Hetebrij ontvangt een Koninklijke Onderscheiding.

Voor meer informatie over dit persbericht, de activiteiten en de geschiedenis van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging kunt u contact opnemen met Erwin Kamp, Hoofdkrijgsmachtraadsman, telefoon: 06-20617665.